dinsdag 9 februari 2010

Terug in het bos

Na de vakantie zijn we weer terug aan het werk maar gelukkig betekent dat ook af en toe, terug naar het bos!
Vorige week was ik twee dagen op bezoek in een gemeenschapsbos in het zuiden van het land.

Hier waren ze bomen aan het kappen met de hulp van een bedrijfje (SCNIC) waar we mee samenwerken. Dit bedrijfje gaat op zoek naar klanten in Europa die hout willen kopen van gemeenschapsbossen in Kameroen en brengt ze in contact met de gemeenschapsbossen. Ze hebben ook een transporteerbare zaag om de bomen in het bos in planken te zagen en kunnen dus alles wat betreft commercialisatie van het hout voor de gemeenschap regelen. In ruil hiervoor krijgen zij een percentage op de verkoopprijs van het hout en ze hebben er dus ook baat bij om een zo hoog mogelijke prijs voor de gemeenschap te regelen!

Hier enkele foto's van hoe deze houtexploitatie in zijn werk gaat.

Na het kappen van de boom wordt de stam in stukken gezaagd van 4 meter.



De cirkelzaag met motor wordt met 5 à 6 mannen tegelijk doorheen het bos getransporteerd.



Omheen de stukken stam wordt een raamwerk in elkaar gezet die de zaag + motor zal dragen.


Als dit raamwerk af is wordt de zaag erop gemonteerd en wordt het stuk stam in planken gezaagd aangezien de zaag zowel verticale als horizontale snedes kan maken.


Na afloop een mooie hoop afgewerkte planken die één voor één uit het bos gedragen zullen worden op het hoofd van de mannen van het dorp. Voor dit werk wordt men betaald per plank en afhankelijk van de afstand is het een groter bedrag.
Hier op de foto was net de soort 'Padouck' gekapt die een mooi roodachtige houtsoort oplevert die gebruikt wordt voor raamkozijnen, parket en andere esthetische toepassingen.

Met enkele NGO's en het bedrijfje SCNIC zijn we na aan het nadenken hoe we de gemeenschapsbossen beter kunnen organiseren en hoe het bosbeheer op een duurzamere manier kan gebeuren. Een van de grote moeilijkheden voor de dorpelingen is het exploiteren en verhandelen van het hout aangezien ze hier niet het materiaal en de kennis voor bezitten. Hier kan SCNIC een grote rol gaan spelen in de toekomst waarna de dorpelingen nog steeds hun eigen geld zullen beheren, de verkoopscontracten tekenen en een algemene controle op het bosbeheer en op de houtexploitatie zullen uitoefenen.

3 opmerkingen:

  1. Goed bezig Wim! Mooie foto's van op de werkvloer in het bos. Tot skype!
    Dorien

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wederom goed bezig Wieke !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. toffe bijdrage wim! heel wat anders dan de concessie-bosbouw door de internationale concerns. ik droom ondertussen van padouk gevelbekleding voor ons huisje in kessel-lo. als de portemonnee het toelaat ;-)

    BeantwoordenVerwijderen